Uparivanje Fontova 2023

by | Oct 30, 2023 | Grafički dizajn

Kombinovanje fontova može delovati kao velika enigma, ali zapravo je prilično jednostavno.

Kao što birate garderobu koju ćete obući u zavisnosti od prilike, tako i fontove morate pravilno odabrati i kombinovati. U oba slučaja imamo cilj da ostavimo dobar utisak i prenesemo svoju poruku na najbolji način. Važno je da kombinovanje fontova doživite ozbiljno jer samo tako možete uspeti u ovom svetu.

Grafički dizajn je svuda oko nas. Kada pregledavate web stranice, društvene mreže ili plakate na javnim mestima, grafički dizajn vam privlači pažnju. Jedan od ključnih elemenata grafičkog dizajna je tipografija, odnosno izbor i kombinacija fontova koja se razlikuje od delatnosti do delatnosti. .

Kombinovanje fontova u različitim Industrijama

  1. Modna Industrija: U svetu mode, stil je suština. Elegancija i prestiž su ključne reči za brendove poput ,,Chique Couture” koji često biraju serif fontove kao što je ,,Bodoni”. Serif fontovi donose notu klasične lepote, poput luksuznih haljina. Sa druge strane, urbani i moderni brendovi kao što je ,,UrbanVibe” preferiraju sans-serif fontove poput ,,Helvetica” kako bi preneli savremen i prijateljski ton.
  2. Web Dizajn : Na internetu, fontovi su vaš glas. U većini slučajeva, sans-serif fontovi kao ,,Arial” su odličan izbor za glavni tekst jer su lako čitljivi na ekranima. Međutim, serif fontovi poput ,,Georgia” mogu se koristiti za dodatne informacije na stranicama ,,O nama” kako bi se postigao ozbiljniji ton.
  3. Prehrambena Industrija: Restorani vole da eksperimentišu sa fontovima kako bi privukli goste. ,,Čili Cirkus” restoran koristi igračke i privlačne fontove poput ,,Comic Sans” kako bi stvorio veselu atmosferu. Restorani visoke klase često se opredeljuju za serif fontove kao ,,Playfair Display” jer žele da naglase svoj luksuz.
  4. Auto Industrija: Auto brendovi biraju fontove koji odražavaju karakter njihovih vozila. Na primer, ,,Ferrari” preferira oštre i elegantne fontove koji podsećaju na brzinu i luksuz. ,,FamilyVoyage” minivan koristi sans-serif fontove kako bi istakao porodičnu udobnost.
  5. Dizajn za Decu: Kada je reč o dizajniranju za decu, fontovi treba da budu veseli i šareni. ,,Ballooni” fontovi podsećaju na šarene balone, dok ,,Crayon Kids” fontovi stvaraju osećaj kao da su iscrtani bojankama. Zapravo, cilj je dočarati radost igre.
kombinovanje fontova

Poštovanje smernica donosi uspeh

Sa ovim osnovnim smernicama i razumevanjem potreba različitih industrija, možete postati majstor ove veštine. O svemu ovome više možete naučiti OVDE

Eksperimentišite sa kombinacijama i ne odustajte dok ne nađete pravu, pratite trendove i najvažnije od svega, slušajte svoju ciljnu grupu.

Vaša poruka će biti jasna i efikasna samo ako pažljivo birate fontove. Uložite trud, naučite više i vredeće.

0 Comments