Šta znači YoY u Google Keyword Planner-u?

by | Aug 11, 2023 | Digitalni marketing

“YoY” izraz u rezultatima Google Keyword Planner-a označava “Year over Year” ili “Godinu u odnosu na godinu”. To je metrika koja se koristi za upoređivanje podataka između dve godine kako bi se videla promena tokom tog perioda. Promena može biti pozitivna i negativna. Objasnićemo svakako.

YoY

Keyword planner

Ukoliko koristite Google ads, sasvim je normalno da koriste i neke alate za istraživanje ključnih reči. Neke alate morate platiti, a neke alate kao što je keyword planner možete koristiti besplatno. Zato se mnogi od vas i odluče na samom početku učenja i rada za ovaj alat. Trebalo bi znati značenje, ali i kako iskorstiti ono što vidite i pospešite svoje reklame.

YOY značenje

Kada vidite “YoY” u rezultatima Google Keyword Planner-a, to znači da se prikazuje promena u prosečnom mesečnom pretraživanju ključnih reči u odnosu na prethodnu godinu.

Na primer, ako vidite “+10% YoY” to znači da je prosečno mesečno pretraživanje ključne reči poraslo za 10% u odnosu na prethodnu godinu.

Analiza trendova je važna

Ova informacija može biti korisna za analizu trendova i sezonalnosti ključnih reči. Ako vidite da je neka ključna reč imala značajan rast YoY, to može ukazivati na povećanu popularnost te ključne reči tokom tog perioda. S druge strane, ako vidite pad YoY, to može ukazivati na smanjenje interesovanja za tu ključnu reč.

Važno je uzeti u obzir i druge faktore prilikom analize ključnih reči. Neki od faktora su sezonalnost, trendovi u industriji i konkurencija. YoY je samo jedan od mnogih faktora koje treba razmotriti prilikom istraživanja ključnih reči i planiranja SEO strategije.

I ono najvažnije, kako dolazi do povećanja pretraživanja, tako može doći i do pada pretraživanja iste ključne reči. Zato, nemojte misliti da ako ste jednom došli do ove informacije, da će to uvek biti tako i da više ne morate istraživati. Naprotiv, uvek morate proveravati šta se dešava i biti u toku.

Ukoliko želite da naučite više, da učite uživo preko Skajpa uz pomoć mentora koji prati vaš rad i steknete praktično znanje na kursu ,,Digitalni marketing” , klinite OVDE .

0 Comments